2011-05-14 / Carl Bjernstam

Ett val utan engagemang och deltagande?

Så var det dags igen. Vi som bor i Västra Götalandsregionen ska gå till valurnorna igen och bestämma hur regionen ska styras. Frågan är dock hur många som kommer att göra det?

Min lärare i samhällsvetenskap på högstadiet hade en klok inställning till medborgarens skyldighet i detta sammanhang. Hon menade att våra förfäder hade kämpat för rätten att få rösta och att det i andra delar av världen finns människor som offrar sina liv för detta.

Men alla tänker inte så. Jag har en granne som häromdagen berättade för mig att han tänker bojkotta valet då han såg det som ett enormt slöseri med stora summor pengar. Detta resonemang bygger på att det skulle vara valfritt att göra om valet. Fakta är att ett antal olika fel begicks i valet i höstas och att det kan ha inverkat på valutgången. Vid sådana tillfällen säger lagstiftningen att valet ska göras om.

Min granne verkar dock vara långt ifrån ensam i ett bristande engagemang för valet. Valdeltagandet väntas således bli lågt. Jag kan förstå de som inte engagerar sig i regionvalet där begränsade områden avhandlas och regeringsmakten inte står på spel. Den viktigaste frågan är sjukvården som sväljer 90 procent av regionens budget.

Här finns också ett kommunikativt och pedagogiskt problem. För vem vill inte ha en bra sjukvård? Frågan blir då hur en bra sjukvård ska åstadkommas vilket inte alltid är lätt att förklara på ett begripligt sätt utan att fastna i tekniska detaljer och påståenden som är svårt att belägga med fakta.

Vems är då felet för ett befarat rekordlågt valdeltagande? Partierna som inte har lyckats förklara betydelsen av valet? Media som inte har rapporterat tillräckligt om det? Var och en av oss som har ett ansvar att sätta oss in i frågorna och gå och rösta?

Jag har i alla fall röstat. Om inte annat för att det finns människor på andra håll i världen som ännu inte har denna rättighet.

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält