2011-05-17 / Magnus Matsson

”Vi har gått tillbaka till 1915 på webben”

I ett mycket tänkvärt TED-talk talar och varnar Eli Pariser om ”filterbubblorna” på nätet. I korthet handlar det om att de stora webbföretagen, som Google, Facebook och andra medieföretag, i sin strävan att personalisera sina tjänster efter just dina preferenser skapar filter som selekterar i det stora informationsflödet åt dig.

Skönt, kan man tycka. Men det Pariser varnar för är att dessa filter tillsammans bildar det han kallar filterbubblor. Dessa bubblor gör sitt jobb så bra att det faktiskt begränsar vår tillgång till information på nätet.

The internet is showing us what it thinks that we want to see, but not necessarily what we need to see.

Den ena exemplet är att den politiskt intresserade Pariser märkte att Facebook började selektera bort inlägg från hans vänner med konservativa åsikter. Då den liberala Pariser oftare klickade på hans liberala vänners inlägg än hans konservativa vänners inlägg, tyckte Facebooks algoritmer att det var lika bra att helt filtrera bort de konservativa inläggen från hans feed för att göra livet lite enklare för honom.

Det andra exemplet är två googlesökningar som Pariser bad två kompisar göra samtidigt. De sökte på Egypt mitt under den pågående revolutionen. Den ena killen fick massor av träffar om krisen och de aktuella protesterna på den första sidan med sökresultat. Den andra fick inte en enda träff om protesterna, men däremot en hel del nyttig rese- och turistinformation.

En fungerande demokrati förutsätter att medborgarna har tillgång till ett fritt informationsflöde och det menar Pariser att vi inte längre har. Som det är nu har vi, typ, gått tillbaka till 1915 – till tiden innan tidningarna började ta sitt samhällsansvar och sprida information fritt till medborgarna. Därför, menar han, måste Facebook och Google programmera in både samhällsansvar och etik i de algoritmer som i stor utsträckning faktiskt styr vilken information vi får på nätet.

Och visst ligger det mycket i det han säger. En del sökningar på Google är ju ibland så träffsäkra, att man undrar om inte Google bättre visste vad man letade efter än vad man själv gjorde.

Bekvämt, men inte upplyst.

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält