2011-07-07 / Carl Bjernstam

"Det finns inga gratisluncher"

Som tidigare nämnts här i bloggen har årets Almedalsvecka cirka 1450 olika evenemang i det officiella programmet, ett nytt rekord och detta med drygt tre år kvar till nästa riksdagsval. Det blir ungefär 7,5 stycken i snitt per timma, dygnet runt, under de åtta dagar som Almedalen arrangeras. För den som inte lyckas klona sig själv krävs det alltså en prioritering bland alla potentiellt intressanta seminarier, debatter och utfrågningar.

Som tidigare nämnts här i bloggen har årets Almedalsvecka cirka 1450 olika evenemang i det officiella programmet, ett nytt rekord och detta med drygt tre år kvar till nästa riksdagsval. Det blir ungefär 7,5 stycken i snitt per timma, dygnet runt, under de åtta dagar som Almedalen arrangeras. För den som inte lyckas klona sig själv krävs det alltså en prioritering bland alla potentiellt intressanta seminarier, debatter och utfrågningar.

Igår kunde man t.ex. samtidigt få svar på om Sverige är en vargekonomi, vem som kommer vinna valet 2014, samt om Carl Bildt borde sluta twittra? Intressanta frågeställningar alla tre, men man måste ju välja. Det fick, av olika anledningar, bli den sistnämnda och svaret från Gudrun Schyman, Bildts partikamrat i Riksdagen Maria Abrahamsson, samt statsvetaren Jenny Madestam var ”nej”.

I övrigt har jag varit på ett antal seminarier som behandlat det svenska pensionssystemet. Enligt Almedalsveteraner har det varit rekordmånga seminarier i detta ämne i år. Nästan alla har behandlat den ”demografiska chocken” – en allt äldre befolkning som därmed spenderar fler år som pensionär vilket kommer skapa stor påfrestning på pensionssystemet.

Så vad behöver göras? Ja, den som framöver tänker sig kunna gå i pension runt 65 års ålder får nog vara beredd på att tänka om. Detta var såväl statsministern i sitt Almedalstal som Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tydliga med. Karl Erik Olsson, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, gick så långt som att vilja ”avskaffa pensionärerna”. För, enligt Olsson, är det inget eftersträvansvärt att vara pensionär, men däremot att få pension.

Även Tomas Eneroth (S), vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet, berörde detta under seminarierna genom sitt mantra ”det finns inga gratisluncher”. Vi kommer alltså att även i framtiden behöva betala för våra pensioner, bl.a. då i form av fler år i arbetslivet.

För övrigt finns det inga gratisluncher i Almedalen heller, utan det får man bara genom att delta på någon av alla dessa olika programpunkter. Kanske kan en gratislunch då vara det som fäller avgörandet för en villrådig Almedalsbesökares val av vilka seminarium som ska prioriteras.

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält