2011-07-11 / Carl Bjernstam

Mötesplats, eller bara firmafest?

Almedalsveckan är slut och ska sammanfattas. Detta märks inte minst i media som de senaste dagarna har gjort sitt bästa för att på begränsad tid och utrymme summera åtta dagars politiskt frosseri. Jag har också fått frågor från vänner och bekanta om mina intryck från Almedalen. Så låt mig även här försöka att sammanfatta Almedalen 2011.

Almedalsveckan är slut och ska sammanfattas. Detta märks inte minst i media som de senaste dagarna har gjort sitt bästa för att på begränsad tid och utrymme summera åtta dagars politiskt frosseri. Jag har också fått frågor från vänner och bekanta om mina intryck från Almedalen. Så låt mig även här försöka att sammanfatta Almedalen 2011.

Min första reflektion när jag kom till Almedalen var: ”är det här allt?!”. Själva området är nämligen litet. På denna begränsade yta samlas dock väldigt mycket människor. Känslan som infinner sig när man går omkring på området är att ”alla” är där. Åtminstone om man med ”alla” menar politiker, journalister, bransch- och intresseorganisationer samt representanter från näringslivet, och då inte minst kollegorna i kommunikationsbranschen.

På Visbys gator sprang vi således ihop med t.ex. statsministern och många andra ministrar, riksdagsledamöter, statsvetare, allehanda TV-kändisar, journalister, bloggare och andra opinionsbildare. Därutöver avhandlas på seminarier, möten, debatter och utfrågningar en mängd olika ämnen med deltagare från dessa grupperingar. Och på kvällen samlas samma människor på olika mingel och andra sociala arrangemang.

Lite innehåll och mycket yta på en gigantisk firmafest skulle kanske en del kalla det för. Det ligger kanske en viss sanning i det, men framförallt skulle jag nog vilka beskriva det som en fantastiskt bra mötesplats. För i och med att man bara genom att vara på plats träffar väldigt mycket människor som har stor påverkan på olika frågor så öppnas även stora möjligheter för den som vill påverka en specifik fråga.

Avslutningsvis ett tips för den som vill maximera nyttan av Almedalen. Genom att vara förbered och planera vistelsen ökar möjligheten att göra Almedalen till en effektiv mötesplats och inte bara till en firmafest. En veckas firmafest kan förvisso vara trevligt, men kanske inte ensamt värt de pengar som investeras.

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält