2011-07-05 / Carl Bjernstam

Visionären och realisten

Själva kärnan i Almedalsveckan utgörs av riksdagspartierna som ”äger” var sin dag. Det senaste dygnet har dominerats av Moderaterna. Igår, måndag, kväll höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt tal och idag, tisdag, arrangerade partiet ett ekonomiskt seminarium lett av finansminister Anders Borg.

Själva kärnan i Almedalsveckan utgörs av riksdagspartierna som ”äger” var sin dag. Det senaste dygnet har dominerats av Moderaterna. Igår, måndag, kväll höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt tal och idag, tisdag, arrangerade partiet ett ekonomiskt seminarium lett av finansminister Anders Borg.

Statsministern tog i gårdagens tal sig an rollen som statsmannen Reinfeldt. Efter en historisk tillbakablick och global utblick övergick han till temat för talet – framtiden. Detta i linje med den Framtidskommission som Alliansregeringen tillkännagav på DN Debatt tidigare på dagen.

Vissa menade att talet var fritt från konkreta utspel. Kopplingen till inrikespolitiken blev dock tydlig i avslutningen av talet där Reinfeldt menade att valet 2014 kommer att stå mellan de som vill tillbaka till en tid utan restauranger och biografer och de som rustar Sverige för framtiden.

Finansminister Anders Borg redogjorde under Moderaternas ekonomiska seminarium, ”Hur ska vi klara jobben?”, för det ekonomiska läget för Sverige. I Finansdepartementets prognoser från i våras spås en ljus framtid med stark tillväxt och kraftigt fallande arbetslöshet. Borg menade dock att detta kan komma att behöva revideras redan i höst då riskerna för en svagare utveckling har ökat.

Riskerna för en sämre utveckling för den svenska ekonomin utgörs av en oväntad svag utveckling i den privata konsumtionen, bl.a. beroende på högre räntor och energipriser, oväntat svag utveckling i USA, samt skuldproblematiken i Sydeuropa. Denna ökade osäkerhet ska regeringen motverka med den ekonomiska politiken där ett visst reformutrymme för 2012 finns.

Men innan nya reformer genomförs ska överskott säkras. Därefter kommer regeringen prioritera åtgärder för att få fler i arbete, bl.a. genom jobbskatteavdrag, och en förstärkt välfärd. Om dessa reformer lyckas samla en majoritet i Riksdagen återstår dock att se. Vi går en spännande politisk höst till mötes.

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält