2011-09-22

Rätten till en åsikt

I förra veckan reste hela Solberg till Berlin för en kick-off där trendspaning och trendarbete stod på agendan. Berlin som av Berlinarna beskrivs som ”arm aber sexy” (fattig men sexig) är en stark upplevelse på alla plan. Man polerar inte i onödan, man hukar sig inte för att passa in och framförallt är man stolt över att ha en åsikt, gärna en stark sådan.

I förra veckan reste hela Solberg till Berlin för en kick-off där trendspaning och trendarbete stod på agendan. Berlin som av Berlinarna beskrivs som ”arm aber sexy” (fattig men sexig) är en stark upplevelse på alla plan. Man polerar inte i onödan, man hukar sig inte för att passa in och framförallt är man stolt över att ha en åsikt, gärna en stark sådan.

Vid vårt besök var det slutspurt i valet och de lokala partierna gjorde allt för att stå ut och nå fram med sina budskap. Mest vågade är helt klart det ironiska partiet Die Partei med kampanjer såsom ”MILFS gegen Merkel”.

En av de mest slående sakerna när man jämför Berlin med Göteborg och Stockholm, eller hela Sverige för den delen är skillnaden i åsikter. I Sverige går det ofta ett medialt drev för att någon politiker eller näringslivsperson har råkat glida på en formulering som gjort att den blivit möjligen eventuellt möjlig att feltolka, drevet följer. I grund och botten är alla medvetna om att det inte var den jagades intention men fram till dess att bytet ligger på rygg med tassarna i vädret kommer jakten fortgå i tidningarna, forumen och i de sociala medierna.

Det intressanta i detta är att vi egentligen inte är särskilt intresserade av sakfrågan som ledde till att drevet började utan framförallt vill vi se den jagade tappa fattningen och bege sig längre ut i de ofördelaktiga PK-markerna, vi vill se offret straffat, fast vi vet inte riktigt för vad, så länge straffet blir offentlig förödmjukelse.

Följden av att vara politiskt korrekt i alla lägen är att politiker och näringslivspersoner blir så oerhört rädda för att göra fel att de inte vågar gå en centimeter utanför den aerodynamiska korrekthetskarossen, för gör man det åker man i diket.

Vi skapar alltså en censur av åsikter när det vi vill skapa är öppenhet och ärlighet.

Då sträcker man sig gärna efter sin Voltaire: ”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den”.

Berlinarna har ett helt annat förhållningssätt till den här problematiken, här verkar man mer säga – Här är min åsikt, now hit me!

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält