2011-11-25 / Carl Bjernstam

I allmänintressets tjänst

I skrivande stund rapporterar de flesta svenska nyhetsmedier om den så kallade TV-eken. På Twitter är hashtagen #tveken trending topic i Sverige. Trädet finns i Stockholm, men att döma av nyhetsvärderingen är det av nationellt intresse. Allt jag undrar är var det breda allmänintresset är? Och lite om vad som händer med eken nu.

I skrivande stund rapporterar de flesta svenska nyhetsmedier om den så kallade TV-eken. På Twitter är hashtagen #tveken trending topic i Sverige. Trädet finns i Stockholm, men att döma av nyhetsvärderingen är det av nationellt intresse. Allt jag undrar är var det breda allmänintresset är? Och lite om vad som händer med eken nu.

Kort bakgrund för den som, mot förmodan, har lyckats missa de senaste månadernas uppståndelse. Trafikkontoret i Stockholm Stad har sedan en tid tillbaka av säkerhetsskäl velat fälla den mer än 500 år gamla eken vid Radio- och TV-huset på Östermalm i Stockholm. Men genom protester har ekens vänner i veckor skyddat trädet från att fällas. Experter har kommit till olika slutsatser om ekens tillstånd och därmed om vilka konsekvenser som detta medför.

Men idag fälldes så till slut TV-eken och detta har det rapporterats flitigt om. Det får mig att fundera över nyhetsvärderingen och därmed om allmänintresset i ett gammalt träd. Det är ingen tvekan om att det finns de som bryr sig om TV-eken. Men det är förmodligen ingen djärv gissning att det stora flertalet i Sverige inte bryr sig nämnvärt om detta träd. Detta märktes även på kommentarerna på Twitter där många andades någon sorts ironisk likgiltighet.

Personligen hade jag hellre läst ytterligare en artikel om den arabiska våren som har fortsatt även under hösten. Om skuldkrisen som tynger Europa. Om de upprörande bristerna som framkommit i den svenska äldrevården. Om Socialdemokraternas kräftgång och Håkan Juholts förtroendekris som kan förändra det politiska landskapet. Eller varför inte om sådant som det inte redan skrivs mycket om. Om det allt hårdare politiska förtrycket i Vitryssland till exempel. Till och med ytterligare en artikel om julen känns motiverad i jämförelse med uppståndelsen kring TV-eken.

Kort sagt, en nyhet som på sin höjd borde varit intressant för förslagsvis tidningen Östermalmsnytt har nått ut nationellt i olika medier. Vad säger det om vår samtid? En ökad Stockholmsfixering i nyhetsutbudet? Att en liten skara människor med ett djupt personligt engagemang uppenbarligen kan skapa uppmärksamhet kring en icke-fråga?

Men dessa frågor förväntar jag mig inte att få svaret på i media framöver. Snarare vad som nu kommer att hända med tv-eken? Själv tycker jag att de ska stycka upp tv-eken och sälja den som souvenir. Lite som Berlinmuren alltså. Eller ännu hellre att man låter den vila i den frid som den inte fick uppleva under sin sista tid.

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält