2012-07-05 / Magnus Matsson

Den brittiska mediekrisen

Almedalen är ju en hyllning till den öppna, transparenta demokrati vi har i Sverige. Men Almedalen består också till stora delar av slutna sällskap och möten som sker bakom stängda gästlistor. Och det är inget fel med det.

Det finns dock andra slutna sällskap som inte för något gott med sig överhuvudtaget. Under onsdagen, på regeringens Framtidskommissions seminariedag, fick vi ett exempel på detta när Dan Sabbagh, head of media and technology på The Guardian, berättade vad han kallade ”the story of the media situation in the UK”.

Sabbaghs berättelse handlade om uppgången och fallet för den engelska tidningen News of the World. Om avlyssningsskandalerna som tvingade tidningen att lägga ned verksamheten förra sommaren. Det är en historia som har berättats åtskilliga gånger på senare tid. Sabbaghs berättelse innehöll dock en hel del hissnande anekdoter som visar på hur väldigt farligt det blir när en man får alldeles för stor makt.

Den korta versionen är att Rupert Murdoch, med sin rikedom och sin mediemakt, under 30 år har byggt upp ett ”nätverk” så starkt, att The Guardian, en nyhetstidning i Europa år 2011, mötte stort motstånd när de inledde sitt avslöjande om avlyssningarna. Trots klara bevis mot News of the World vände andra redaktioner dem ryggen. Politiker var motvilliga till att stötta några genomlysningar. Inte ens polisen gjorde till en början några ansträngningar till att utreda saken.

Händelserna med News of the World har ”förändrat allt”, enligt Sabbagh. Det har föranlett en etisk och ekonomisk kris i brittiska medievärlden, och kommer att påverka hur brittisk – och säkert andra länders – journalistik och mediekommunikation kommer att se ut framöver.

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält