2012-07-06 / Magnus Matsson

Hej då Almedalen

Det är 40 minuter kvar tills det att vi lyfter från Visby och jag tänkte passa på att sammanfatta Almedalsveckan 2012. Det är svårt.

Inte för att det inte finns något att säga, utan tvärtom. Det har varit den mest kunskapsintensiva veckan i mitt liv, utan konkurrens. Jag har inte räknat exakt men jag har under dessa fem dagar besökt en bit över 20 seminarier, blivit utsatt av otaliga budskap på gator och torg och pratat med drivor av människor, den ena intressantare än den andra (och givetvis med en och annan ointresssant människa också).

Det har liksom inte riktigt smält in än.

Det man kan säga om årets Almedalsvecka är i alla fall att det var rekord i både antal arrangemang och besökare. Det blir det säkert även nästa år. Men det känns som att taket snart är nått. Jag läste att när det var som mest intensivt under veckan var det 400 arrangemang i gång samtidigt. De flesta jag har pratat med har precis som jag känt att det är omöjligt att överblicka detta spektakel, och man har ofta fått stressa genom Visbys kullerstensgränder för att hinna till det där nästa, som verkar så intressant.

Som vi har nämnt i tidigare inlägg har det tydligt märkts att det är mellanvalsår. Men Almedalsveckan 2012 har inte desto mindre varit en inspirationskälla och en arena för kunskapsutbyte utan dess like för en kommunikatör. Bara det att på så nära håll få se och höra fullblodsproffs som Per Schlingmann resonera, vända på frågor och argumentera för sin sak har varit oerhört givande. Sen finns det givetvis en och annan debattdeltagare som borde ha genomgått en argumentationsträning innan de åkte hit.

**************************

Bäst: var nog just f d "propagandaminister" Schlingmann och Stefan Sterns diskussion om väljarnas värderingar och vilka frågor som kommer att vara avgörande i valet 2014 på Demoskops seminarium. Att även få höra Schlingmann prata politisk kommunikation och kriskommunikation på ett annat seminarium var väldigt, väldigt intressant.

Sämst: var att Comedy Centrals seminarium om The Daily Show, där Brian Dunphy skulle prata amerikansk politiskt satir och det stundande valet, var förlagt till en sån liten lokal att det var fullsatt en halvtimme innan start.

**************************

Om man skulle göra ett ordmoln på allt som har sagts under Almedalsveckan 2012 sätter jag en jobbpakt på att de tre största orden skulle vara engagemang, valfrihet och ansvar.

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält