2014-06-30 / Cecilia Gravenfors

Den fria åsikten

”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem” Ett känt citat av Voltaire. Att få framföra sina åsikter är grundlagsskyddat i många länder. Här i Almedalen märks det tydligast när Svenskarnas Parti och Sverigedemokraterna framför sina åsikter på gator och torg, med sina trogna följeslagare; polisen och motdemonstranterna. De har också rätt att uttrycka sina åsikter.

”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.” Ett känt citat av Voltaire. Att få framföra sina åsikter är grundlagsskyddat i många länder. Här i Almedalen märks det tydligast när Svenskarnas Parti och Sverigedemokraterna framför sina åsikter på gator och torg, med sina trogna följeslagare; polisen och motdemonstranterna. De har också rätt att uttrycka sina åsikter.

Men vad händer när någon människa uttrycker en åsikt, som med en enda knapptryckning förstör en annan människas liv, och gör det anonymt? Detta adresserades på seminariet Yttrandefrihet och integritet, av Formas med flera, i ett samtal mellan forskare och politiker. Det finns naturligtvis inget enkelt svar på hur man värnar både yttrandefrihet och integritet. Men forskarna verkade vara överens om att man bör värna yttrandefriheten så länge ingen blir skadad. Det är ju ett pragmatiskt sätt att förhålla sig till det hela. Politikerna (här representerade av FP, S och MP) ville gärna ha hårdare lagstiftning, vilket som akademikerna uttryckte var den enkla populistiska åsikten. Politikerna vurmar också inte helt oväntat för att utreda sakfrågan om nätkränkning.

En het politisk potatis är ju även spelbolagens affär som vi förstod på Unibets seminarium om digitalt ledarskap. Jag tror att man förenklar saken genom att tro att dessa regulatoriska problem alltid kan lösas av staten. Man kan inte prata om spel utan att prata om beroende, lika lite som man kan prata om alkohol utan att prata om beroende. Någonstans finns en individ - med fri vilja, som tar det där glaset för mycket, eller spelar den där gången för mycket, eller skickar den där bilden som aldrig borde bli publik. Man har ett ansvar för sin åsikt, och då kan den aldrig få vara anonym.

Bloggen
close cross

Vill du bli kontaktad?

* Obligatoriska fält