Knäck UX-koden till din webbplats

Minns du hur det var att skramla runt med kniven i ketchupflaskan för att få ut det sista goda? Troligen inte. Det är en användarupplevelse vi helst glömmer. Den var så trist att användarna började välja bort glasflaskan. När Heinz insåg att flaskan var problemet uppfann man den upp-och-ned-vända plastflaskan och ketchup-konsumenterna återvände till en helt annan och bättre upplevelse.

Knäck UX-koden till din webbplats

På online-svenska kallas användarupplevelsen för UX, user experience.

Vilken upplevelse ger din webbplats? Den du vill eller en helt annan? En undersökning visar att nio av tio besökare på mobilsajter upplever problem och att fyra av tio aldrig kommer tillbaka. Idag förväntar vi oss att hitta det vi söker snabbt och intuitivt. Och du förväntar dig säkert att besöket på din webbplats ska ge resultat, i form av tid och pengar. Det är bra om hyresgästerna kan felanmäla smidigt online, bra om kunden som klickat varor till varukorgen går vidare till kassan och bra om den som söker jobb hittar det hos dig och inte någon annanstans.

Gör besökarna som du vill?

Hemligheten bakom bra UX är att förstå sin målgrupp. En god användarupplevelse börjar med att studera hur enskilda individer reagerar när de besöker dig online. Får du den konvertering du önskar, det vill säga gör besökarna som du vill?

Ibland behövs det olika lösningar för olika plattformar. NBC News presenterade sina nyheter på samma sätt på desktop, platta och mobil, men tappade klick på desktop. Man insåg att publiken hade en annan förväntan när de satt framför datorn jämfört med mobilen.

En viktig UX-insikt är att en webbplats aldrig blir färdig. Utvärdera, analysera, prioritera. Och ge sajten lite kärlek.

Knapp värd 300 miljoner dollar

När Amazon – världens största onlinebokhandel – funderade på varför kunderna inte genomförde sina köp insåg de att Register-knappen fick dem att tappa sugen. Texten byttes ut till Continue, och förtydligades med upplysningen att du inte måste skapa ett konto för att genomföra ditt köp, men att ett konto underlättar framtida köp. Efter ett år hade denna nya knapp ökat försäljningen med 300 miljoner dollar!

Kort och gott: Bra UX speglar dina affärsmål. Bra UX är lönsamt.

Nyfiken på att veta mer? Hör av dig till

Fredrik Rittberger, Senior Consultant and Digital Advisor på Solberg

Fredrik Rittberger

Seniorkonsult och digital rådgivare

Klas bästa tips inför ESEF-taggningen

05 september 2023

Solberg har rekryterat ESEF-experten Klas Rubendahl som tidigare arbetat på CtrlPrint för att kunna erbjuda våra kunder ett effektivare arbetssätt kring taggningen och fördjupad teknisk support under processen.